SSL sertifikası nedir? Nasıl Çalışır?
SSL internet ortamında çok karşılaşılan kavramlardan biridir. Genellikle alışveriş sitelerinde oldukça sık rastlanmaktadır. SSL’in açılımı Secure Socket Layer‘dır. Türkçe anlamıysa Güvenli Giriş Katmanı‘dır. SSL sertifikaları site adreslerinin doğruluğunu kontrol eden, iki nokta arasındaki veri iletişimini şifreli kanal üzerinden yaparak güvenli bir şekilde iletilmesini sağlayan bir üründür. SSL sertifikaları hiç bir zaman yazdığınız kodun veya web sitenizin güvenliğini sağlamaz.
SSL protokolü bütün yaygın web sunucuları (server) ve tarayıcıları (browser) tarafından desteklenen bir protokoldür. SSL, standart bir algoritmadır. Milyonlarca web sitesinde güvenli veri iletişimi için kullanılmaktadır.
SSL Protokolünün Özellikleri Nelerdir?
- Bağlantı gizlidir.
- Gelen verinin kodlaması ve şifreyi çözmesi esnasında güvenlik ve gizliliği sağlar.
- Haberleşen uçların kimlikleri doğrulanabilir.
- Bağlantı güvenilirdir kontrolünü de içerir.
- Veriyi gönderenin ve veriyi alanın doğru yerler olduğunu garanti eder.
SSL Nasıl Çalışır?
SSL Public Key/Private Key adı verilen anahtarların kullanımına bağlı bir kodlama yöntemine dayalıdır.
SSL kodlama için iki adet anahtar bulunmaktadır. Bu anahtarlar, dijital ortamda kodlanmış yazılımlardır. Bir anahtarın kilitlemiş olduğu veriyi, sadece diğer anahtar açabilir. Anahtarlarınızı yarattıktan sonra (SSL default olarak bu işlemi yapmaktadır, sizin herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur), anahtarlardan biri (private key) sunucuda kalır. Diğer anahtar (public key) ise, bağlantı kurmak istediğiniz kişilere gönderilir.
Dışarıdan sizinle iletişime geçmek isteyen kişi, public key’i kullanarak mesajı güvenli bir şekilde size gönderir. Veri, size ulaşmadan, transfer sırasında veriye ulaşılsa bile, şifrenin çözülmesi için sizde bulunan private key gerekecektir.
SSL sertifikaları çevrimiçi işlemlerin gizli kalmasını sağlar ve kullanıcılara web sitesinin gerçek olup özel bilgileri paylaşmak için güvenli olduğuna dair güvence verir.
Şirketler için asıl önemli olan ise HTTPS web adresi için SSL sertifikasının gerekli olmasıdır. HTTPS, HTTP'nin güvenli versiyonudur; bu da HTTPS web sitelerinin trafiğinin SSL ile şifrelendiği anlamına gelir. Çoğu tarayıcı, SSL sertifikasına sahip olmayan HTTP sitelerini "güvenli değil" olarak işaretler. Bu, kullanıcılara sitenin güvenli olmayabileceğine dair net bir sinyal verir ve henüz yapmamış olan işletmeleri HTTPS'ye geçiş yapmaya teşvik eder.
SSL sertifikası, aşağıdaki gibi bilgilerin güvende olmasını sağlamaya yardımcı olur:
- Oturum açma bilgileri
- Kredi kartı işlemleri veya banka hesabı bilgileri
- Kişiyi tanımlayabilecek bilgiler (tam ad, adres, doğum tarihi, telefon numarası vb.)
- Yasal belgeler ve sözleşmeler
- Tıbbi kayıtlar
- Tescilli bilgiler
SSL’in kullanıcı deneyimini daha üst seviyelere taşıması, arama motoru sıralamasında markanızı temsil eden web sitesinin rakiplerinizin bir adım önüne geçmesine ve ilk sayfada görüntülenmesine yardımcı oluyor. Eğer web siteniz aracılığıyla müşterilerinize ya da üyelerinize daha güvenli bir ortam sunarsanız size olan bağlılıklarını kolayca artırmış olursunuz.
Sonuç olarak kurulumu son derece kolay olan SSL sertifikası, web sitenizi daha güvenli hale getirerek hedef kitlenizin ihtiyaçlarını gidermek için öncelikle sizi tercih etmelerinin önünü açıyor. Bu sonucu elde ederken işinizi veya fikirlerinizi tanıtmanızı sağlayacak web sitenizin arama sonuçlarında yükselmesine de katkıda bulunuyor.
onculbilisim / 31.10.2023