Hosting Nedir? Hosting Türleri Nelerdir?

Hosting; kişi ve organizasyonlara ait web sitelerinin ve sayfalarının kesintisiz şekilde internet üzerinde yayınlanmasını sağlayan bir web sitesi yayınlama hizmetidir. En basitiyle hosting, herhangi bir web sitesine internet üzerinden erişilmesini sağlayan bir hizmet türüdür. Bir hosting planı satın aldığınızda, web sitesinin tüm dosyalarını ve verilerini depolamak için fiziksel bir sunucuda alan kiralamış olursunuz.

Hosting; web sayfanıza ait tüm dosyaların, yılın 365 günü bir bilgisayarda saklanması ve erişime açık tutulması hizmetidir. Bu bilgisayarlara ise “server” veya “web sunucusu” adı verilir.Her internet sitesinin bir domain'i ve içeriklerinin saklandığı bir hosting'i vardır. Sayfalarınızın hızlı olması, sayfalarınıza yapılan olası saldırıların ve içerik kayıplarının önüne geçecek güvenlik yazılımlarına sahip olması, dünyanın her yerinden erişilebilir olabilmek için web sunucularının en kaliteli veri merkezleri üzerinden hizmet veriyor olması, web sayfalarınızda olabilecek veri kayıplarına karşı periyodik olarak verilerinizin yedeklenmesi hosting hizmetinin kalitesini de belirleyen temel özelliklerdir.

Bir Hosting Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler 

  • Teknik Destek
  • Web Sitesi Hızı
  • Web Sitesi Güvenliği
  • Lokasyon
  • Kontrol Paneli
  • Yedekleme
  • Bandwidth
  • Disk Alanı

Hosting Ne İşe Yarar?

Web sitenizin içindeki resimler, yazılı içerikler, fonksiyon dosyaları, kısacası sitenin yayınlanması için gerekli olan her şey hosting hesabınızda saklanır. Ziyaretçiler web tarayıcısına sitenizin adresini yazdığında, sitenize ait dosyaların barındırıldığı sunucuya yönlendirilir. Bir hosting hesabına sahip olmadan, sitenizi web üzerinde yayınlamanız mümkün değildir.

 

Hosting Türleri Nelerdir?

 

  • Shared Hosting (Paylaşımlı Hosting)

Adından da anlaşılacağı üzere paylaşımlı hosting, birçok web sitesinin bir sunucu üzerinde barındırılması amacıyla kullanılan bir işlemdir. Özellikle ilk kez site oluşturanlar, küçük işletmeler, blog sahipleri veya küçük veya orta ölçekte bir trafiğe sahip başka herhangi bir web sitesi için sıklıkla tercih edilen bir seçenektir. Paylaşımlı hosting hesaplarında, bir hesapta sadece bir site barındırılabilir.

 

  • Cloud Hosting

Cloud hosting (bulut barındırma); fiziksel sunucu üzerinden çalışan geleneksel hosting hizmetine kıyasla, yoğunluğu dengelemek (load balanced) ve uptime oranını (çalışma süresi) arttırmak için birbirine bağlı birden fazla sanal sunucunun kullanıldığı bir hosting türüdür.

 

  • Dedicated Hosting (Paylaşımsız Hosting)

Paylaşımsız, yani Dedicated Sunucular ise tek bir kişiye ya da firmaya özel olarak ayrılmışlardır. Bu sunucularda başka bir şirketin ya da şahsın verileri barındırılmaz. Dedicated Sunucu sahibi olduğunuzda, sunucunun tüm saklama alanı size ait olmuş olur. Böylelikle saklama ve barındıma alanı konusunda sıkıntı yaşamazsınız. Seçtiğiniz sunucunun barındırma alanı tamamen sizin olur. Paylaşımsız sunucunuzun saklama alanını, kendi belirlediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.

  • WordPress Hosting

Bir WordPress sitesinin barındığı sunucunun donanımsal ve yazılımsal kaynaklarının WordPress yazılımına özel olarak optimize edilmesi için geliştirilimiş bir hosting hizmetidir.WordPress hosting, WordPress ile oluşturulan sitelerin; performans, güvenlik, otomatik güncelleme ve SEO gibi ihtiyaçlarının en iyi şekilde karşılanmasını amaçlar.

 

E-Ticaret Hosting

E-ticaret Hosting, e-ticaret ile ürün satan firmaların internet sitelerinde bulunan sayfa, ürün açıklamaları, ürün görselleri, ürün fiyatları, ürün videoları gibi içeriklerin kullanıcılar tarafından kolay bir şekilde erişilebileceği bilgisayarda tutulmasına verilen addır.

  • Mail Hosting

Email hosting, alan adınızın uzantısının kullanarak mail hizmetinden faydalanılmasına olanak tanıyan bir hosting türüdür. 

  • Reseller Hosting (Bayi tipi Hosting)

Reseller hosting, birden çok web sitesinin barındırılmasına/pazarlanmasına olanak tanıyan bir hosting hizmeti türüdür.

Kısacası bir hosting planı satın aldığınızda, web sitesinin tüm dosyalarını ve verilerini depolamak için fiziksel bir sunucuda alan kiralamış olursunuz. Web host şirketleri, web sitenizin etkin ve güvenli çalışması için gereken teknolojiyi ve kaynakları sağlar.

 

onculbilisim / 21.09.2023

Önceki BlogLojistik Nedir? Lojistik Olmadan Başarılı Olunur Mu?
Sonraki BlogSipariş Takip Programı Nedir, Ne işe yarar?