En iyi 5 Kod Editörü (IDE) Kod Yazma Programı
Kod yazma, geçtiğimiz yıllarda yalnızca profesyonellerin ilgilendiği bir alanken bugün hemen herkesin ilgiyle takip ettiği bir alan haline geldi. Her yaştan ve her meslekten kişiler kod yazma alanında çalışmalar yapmaya başlıyor. İster deneyimli bir geliştirici olun, ister yalnızca kodlamayı öğrenin, kodlama yaparken IDE, Text Editör gibi araçlara ihtiyaç duyarız. Bir yazılımcının kendisine en uygun verimli bir IDE’yi bulması oldukça önemlidir,
Kod Editörü Nedir?
Kod editörü; yazılım dünyasında işleri kolaylaştıran ve bir yazılımın oluşturulmasında, geliştirilmesinde ve test edilmesinde yardımcı olarak tüm bu süreci kolayca yönetmenizi sağlayan araçlardan biridir. Kod editörünün diğer bir adı da IDE ‘dir.
Kod Editörü Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Otomatik Tamamlama
- Tüm Programlama Dillerini Desteklemesi
- Hata Gösterme
- Arama Yapabilme
- Dosya Hiyerarşisini Gösterme
En İyi Kod Editörleri Nelerdir?
-
Android Studio
Android Studio Google tarafından ücretsiz olarak sunulan kod editörü ve derleyicisidir.Android işletim sistemlerinin gelişmesi ve yayılması ile birlikte Google tarafından yazılım geliştiricilere sunulan Android Studio Android işletim sisteminde çalışacak uygulamalar geliştirmek ve “.apk” uzantılı çıktı almak için kullanılan IDE dir.Özelleştirilebilir arayüzü kolay kullanım sunar.Android Studio içerisinde Android cep telefonları haricinde tablet, Televizyon ve saat gibi Android işletim sistemi ile çalışan diğer cihazlarınız için geliştirme arayüzü bulunmaktadır.
2.Visual Studio Code
İçerisinde birçok özellik bulunduran ve ücretsiz olan bir kod editörüdür. Büyük projeleriniz için tercihiniz arasında yer alabilir. Microsoft tarafından geliştirilmiştir. Açık kaynaklı bir yazılım içermesinden dolayı değişimlere imkân sağlamaktadır. Olumsuz yanlarından biri yavaş işlem gerçekleştirmesidir.
Pek çok farklı projede çalışma imkanı sunan Visual Studio ‘nun ücretli ve ücretsiz sürümleri bulunmaktadır.
Avantajları:
- Birçok farklı dilde programlama geliştirme imkanı sunar
- Kod düzenlemek kolaydır
- Hata ayıklama modu mevcuttur
- Canlı birim test imkanı sunar
- Özelleştirilebilir
- PHP veya Python gibi Microsoft dışı eklentileri ekleme imkanı sunar
- Hiyerarşi diyagramı mevcuttur
- Grafiksel arayüz tasarımına imkan verir
- Kodları otomatik tamamlama özelliği bulunur
- Performans takibi yaptırır.
3.Microsoft Visual Studio
Visual Studio, Microsoft’un geliştirmiş olduğu özellikle Windows platformlara için yazılım geliştirmenizi kolaylaştırma adına oluşturulmuş bir yazılımdır. Visual Studio’nun ücretli ve ücretsiz sürümleri bulunmaktadır Visual Studio Comunity ücretsiz olarak edinilebilirken Visual Studio Enterprise sürümü için lisans satın alınması gerekmektedir.
4.Bluefish
Onlarca dosyayı aynı anda idare eden çapraz platform editörüdür. Birçok programlama ve biçimlendirme dilini destekleyen açık kaynaklı bir geliştirme projesidir.
Bluefish özelliklerinden en çarpıcı olan şey; çoklu işlemi geri alabilmesidir. Ayrıca ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılımdır. Birçok platform için sürümleri mevcuttur.
5.Xcode
Xcode ücretsiz, açık kaynak kodlu ve iPad, iPhone ve Mac gibi Apple cihazları için uygulama yapmak için bir yazılımdır. Cocoa Touch ile entegrasyon Apple ortamındaki gelişimi çok kolaylaştırıyor ve tek bir fare tıklamasıyla Game Center veya Passbook gibi hizmetleri etkinleştirebiliyorsunuz. Apple ürünlerinde çalışabilen bir uygulamanız olsun istiyorsanız Xcode ile çalışmak sizin için vaz geçilmez olacaktır.
Desteklediği Diller
- AppleScript
- C
- C ++
- Java
- Objective-C
- Swift
Önemli Özellikleri
- IOS için içerisinde emülatör barındırması.
- Tamamen Ücretsiz olması
- Assistant işlevi, bölünmüş kod çalışma alanına izin verebiliyor.
- Apple LLVM derleyici tarama kodu performans sorunlarını gidermek için tavsiyeler sunar.
- Sadece MacOS işletim sistemli cihazlarda çalışabilir, belkide tek dezavantajı budur.
Her geliştiricinin kendi favori yazılımı olsa da, IDE’lerin dünyası her zaman yenilenicektir ve yeni IDE’leri denemekten çekinmeyin.
onculbilisim / 31.10.2023